Logo & merk
Wat is het verschil tussen
Tandem draait al even mee in het reclamevak. En als een rode draad door ons bestaan zien we een veelvoorkomend misverstand: de termen logo en merk worden steevast door elkaar gehaald. Een goede reden om dit verschil eens kort maar krachtig te duiden. Want ja, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar toch zijn het twee totaal verschillende elementen.
De korte versie? Een logo is maar een klein, tastbaar onderdeel van een merk, terwijl het merk zelf veel dieper gaat en soms zelfs ongrijpbaar is. In deze blog leggen we uit wat het verschil is en waarom het belangrijk is om dat verschil te begrijpen.
Het logo:
de visuele identiteit
Een logo is een grafisch symbool dat jouw bedrijf, organisatie of product vertegenwoordigt. Denk aan het beroemde swoosh-logo van Nike, de appel van Apple of de gele M van McDonald’s. Een goed logo is herkenbaar, tijdloos en eenvoudig. Het roept direct een visuele associatie op met het bedrijf in kwestie. Het is een teken. Een icoon. Het is wat mensen zien, en niet per se wat ze voelen.
Het logo is dus een krachtig beeldmerk. Maar, dat is misschien wel het grootste misverstand, het vertelt op zich weinig over wie je bent of waar je voor staat. Het is vrijwel onmogelijk om het logo écht inhoud mee te geven.
Het merk:
de volledige beleving
Het begrip ‘merk’ gaat een stuk dieper. Want dit behelst veel meer dan alleen een visueel symbool. Een merk is het totaalplaatje van hoe mensen jouw organisatie ervaren. Het omvat de volgende, onmisbare elementen:
- Waarden: Waar sta je voor?
- Missie en visie: Wat wil je bereiken, en hoe?
- Tone of voice: Hoe spreek je je doelgroep aan?
- Klantbeleving: Hoe voelen mensen zich als ze met je bedrijf in contact komen?
- Reputatie: Wat zeggen anderen over je?
Een merk leeft in het hoofd én hart van mensen. Het roept emoties op, creëert vertrouwen en bouwt een relatie op met je doelgroep. Je merk is je identiteit. Je verhaal, je belofte en karakter.
Een iconisch voorbeeld: Coca-Cola
Laten we deze theorie eens in de praktijk brengen met een van de meest iconische merken: Coca-Cola. Het logo van deze Amerikaanse gigant is wereldwijd bekend. Maar het merk Coca-Cola gaat verder dan dat. Het staat voor verfrissing, nostalgie, samen zijn en feestdagen (denk aan de kersttrucks). Het gevoel dat je krijgt bij het drinken van een koude cola op een zomerdag. Dat alles vind je niet terug in het logo, maar is het resultaat van decennialang consistent bouwen aan het merk.
Waarom is dit onderscheid zo belangrijk?
Hopelijk is het verschil tussen een logo en merk helder. Maar waarom is het zo belangrijk om dit onderscheid te herkennen? Simpel: veel bedrijven investeren tijd en geld in het ontwerpen van een mooi logo, maar ze vergeten dat een sterk merk begint met een duidelijke identiteit. Je kunt een prachtig logo hebben, maar zonder een helder verhaal en consistente merkbeleving, mist het betekenis. Een goed merk versterkt je logo, en vice versa. Samen vormen ze een krachtige combinatie die herkenning, vertrouwen en loyaliteit opbouwt.
Moraal van het verhaal? Wil je jouw merk naar de next level tillen? Begin dan niet bij het logo, maar bij de kern van wie je bent als organisatie. Wat is je verhaal? Wat wil je betekenen voor je klanten? Pas als dat helder is, kan een logo dat op de juiste manier versterken. Net als je content, huisstijl, campagnes en alle andere communicatiemomenten met je doelgroep.
Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Bekijk onderstaande cases.